En tatovering siger mere end tusinde ord

img_7040

Det er ikke længe siden, at tatoveringer var forbeholdt sømænd og hårdkogte kriminelle. I dag er tatoveringen et modefænomen og bredt anerkendt som kunstform, og folk fra alle samfundslag og i alle slags jobs udsmykker deres krop med blæk. Men udviklingen har været længe undervejs, og først i løbet af de sidste par år, er tatoveringer blevet accepteret på arbejdspladser, i modebranchen og i samfundet.

Af Emilie Jensdóttir Carlsen

Døren går op hos Sinners Inc i Århus. En ung mand i jakkesæt træder ind ad døren. Han bærer briller, og hans hår er sirligt friseret.

”Hej, jeg har en tid hos Rass” siger han til pigen bag disken. Han ruller sit ene skjorteærme op, og afslører en slangetatovering, som snor sig op ad hans arm. Den skal farvelægges. Tatovøren kommer ud fra baglokalet, og den unge mand bliver ledt hen til en briks, og lægger sig på den med lukkede øjne og et anstrengt smil om munden. En summende lyd fylder rummet, og blander sig med tatovørens lavmælte fløjten. Han sætter maskinen mod mandens arm, og blækket begynder at sprede sig i hans hud.

”Årh fuck, jeg glemmer altid, hvor ondt det gør” udbryder han med et grin.

Fra sømænd til bedstemødre

En ung mand i jakkesæt vil mange nok mene ikke er den typiske kunde hos en tatovør. Men det er ikke nødvendigvis rigtigt. Nye tal viser, at ca. 600.000 danskere i dag bærer rundt på en tatovering. De er blevet allemandseje. For 70 år siden, var tatoveringer forbeholdt sømænd og kriminelle, og det er ikke mere end 20 år siden, at tatoveringer blev forbundet med subkulturer og rockere.

I dag er billedet dog et andet, og hos Sinners Inc har de kunder i alle aldre og køn, og med mange forskellige stilmæssige udtryk.

”Hos os skal der være plads til alle. De sidste par år er der begyndt at komme flere ældre kvinder, som har sådan en ’nu eller aldrig’-tilgang til det. Det synes vi jo bare er sjovt, at det ikke altid er den samme type, og den samme type tatovering vi skal lave” siger Rass Ansbøl, der arbejder som tatovør hos Sinners Inc.

Han mener også, at idoldyrkelse har bidraget til tatoveringers stigende popularitet. Justin Bieber er et eksempel på en kendt, som med stolthed viser sine tatoveringer frem. I en kampagne for Calvin Klein poserede han næsten nøgen, og med størstedelen af sin krop udsmykket med tatoveringer.

Også mange modeller har tatoveringer. På den måde er de blevet en del af modebranchen, og har hurtigt spredt sig til resten af samfundet.

Accept på arbejdsmarkedet

Trangen til at skille sig ud fra mængden og gå imod strømmen, kan være endnu en grund til populariteten.

Chris Pedersen, tidligere modejournalist på magasinet Cover, mener, at grunden til at tatoveringer er blevet så populære blandt den brede befolkning skal findes i den personlighed, der ligger i en tatovering:

”Alt andet er efterhånden masseproduceret, men en tatovering er vores eget design – placering, hud og udtryk er altid forskelligt. Det er der mange moderne forbrugere, der bliver tiltalt af”

Han mener også, at de fleste moderne arbejdspladser i dag accepterer kropsudsmykning hos sine ansatte. Man kan stadig finde jobs med kundekontakt, hvor det ikke er velanset at have tatoveringer, men Chris Pedersen spår, at dette snart er fortid:

”Jeg tror ikke det varer længe, før det kommer til at virke fuldstændig oldnordisk at forbyde tatoveringer og piercinger. Vi lever i et moderne samfund, og jeg er sikker på, at langt de fleste vil have lov til selv at bestemme, hvordan de har lyst til at se ud.”

Bidt af det

Hos Sinners Inc er manden med slangetatoveringen blevet færdig. Han rejser sig fra briksen, og begynder at knappe sin skjorte. Da habitjakken igen skjuler den store tatovering, vinker han til tatovøren, og råber gennem lokalet;

”Vi ses nok snart igen.”

Rass Ansbøl går om bag disken og bladrer i sin kalender. Et smil breder sig på hans ansigt.

”Jeg har en aftale med Kirsten om lidt,” griner han.

”Hun er seriøst for sej. Hun må være omkring 60 år gammel, og jeg tatoverede hende, da hun skulle have sin første. Jeg tror, hun har fået 3 siden dengang. Det er jo det der sker med dette her, folk bliver bidt af det. Og som jeg plejer at sige; en tatovering siger mere end tusinde ord.”