Christina ved, at vinteren og det manglende lys rammer hendes humør.

I vintermånederne oplever mange danskere vinterdepressioner i en eller anden form. Christina Christensen er en af dem, hun ved det kommer og har derfor taget nogle taget nogle forholdsregler.

Sådan her ser SDU ud når Christina møder ind om morgenen
Sådan her ser SDU ud når Christina møder ind om morgenen

 

Af Emil Føns Foldager

 

Vækkeuret ringer. Uret står på 05.45. Christina Christensen skal nå toget kl. 6.20. Hun skal møde klokken 8.15 på SDU i Odense. Hun ved, at det er mørkt udenfor nu. Hun ved, at under hele togturen vil det være mørkt udenfor. Og hun ved, at når hun træder i pedalerne for at nå fra Odense banegård til universitetet, vil det også være mørkt. Mens hun er på universitetet, er muligheden for at se solen skinne minimal, hun kan måske nå ud i en pause, men det vil ikke være mere end fem minutter. Og når dagen på universitetet er slut, og hun skal ud på cyklen igen, er det blevet mørkt igen. Under hele togturen hjem vil det være mørkt, og når hun er hjemme i sin lejlighed vil det også være mørkt. På en helt almindelig hverdag har Christina altså kun chancen for at få sollys ganske få minutter.
”Jeg har svært ved at komme op om morgenen, når det er så mørkt udenfor,” siger Christina.

 

Hvert år når mørket begynder at sætte ind, ved Christina, at det bliver hårdt. Hun har oplevet det samtlige år hun har gået på universitetet. Hun ved, at hendes produktivitet falder, og at hendes karaktere gør det samme. Hun har ikke den samme lyst til at møde op på universitet og yde hendes bedste.

 

Christina har besluttet, at denne vinter skal være anderledes. Derfor har hun udskudt et fag på hendes studie, og har valgt at tage i praktik i et halvt år hos Børns Vilkår. Praktikken betyder, at Christina efter påske har en fuldtidspraktik og et fuldtids studie indtil sommerferien.

Svært i vintermånederne

 

Mange danskere har det, ligesom Christina, svært i vintermånederne. De har et øget søvn behov og et lavere generelt energiniveau.

 

Vinterdepressioner koster hvert år samfundet millioner af kroner. Det skønnes at 5-12 % af den danske befolkning har en vinterdepression. Vinterdepressioner fører ofte til sygedage, og en sygedag vurderes til at koste samfundet 2.300 kr. Derudover ses det også, at produktiviteten generelt falder, da energien daler hos de vinterdepressive.

 

”For det er en helt anderledes tristhed, træthed og mangel på energi, end når man bare er en lille smule uoplagt om morgenen,” har Kasper Tingkær, generalsekretær for Depressionsforeningen udtalt til BT d. 12/1-2016.

 

Depression eller ubehag?

 

Vinterdepression er en omdiskuteret størrelse. Nogle forskere mener, at det ikke er en rigtig sygdom, mens andre mener, at det er. Nogle tredje mener, at der ikke er tilstrækkelig grundlag for at kalde det for en depressionsform. De kalder det i stedet for vintertræthed eller vinterubehag.

 

Generelt er der en konsensus blandt forskerne om, at lys påvirker vores døgnrytme, og ligeledes er det også påvist, at vores humør bliver påvirket af vores søvn. Der er også enighed om, at lyset påvirker vores hjerne på grund af signalstoffet serotonin. Når vi befinder os i sollys producerer hjernen mere serotonin, og hjælper til, at vi føler os mere glade.

 

Selv tidligere depressiv

 

Christina har tidligere haft en depression. Hun havde den i to år og er kommet sig over den nu. Hun er dog stadig påvirket af den, og ved godt at hun er særligt udsat, som tidligere depressiv.

 

”Jeg vil beskrive det som et åbent sår med en sårskorpe, som aldrig heler helt,” fortæller Christina.

Hun uddyber: ”Og her om vinteren bliver skorpen tyndere, så mit humør bliver nemmere påvirket.”

 

Kan klare et hårdere pres i sommermånederne

 

Christina ved godt, at hun ved at have sagt ja til en praktikplads kommer til at oparbejde en stor byrde i månederne efter påsken. Hun har udelukkende gjort det fordi hun ved, at det er nemmere for hende at håndtere det større pres, når det er lyst udenfor.

 

Christina mener heller ikke selv, at hun har en decideret vinterdepression, hun er dog meget opmærksom på ikke at presse sig selv, hun har blot nogle af symptomerne, og i en mild grad. Hun er dog opmærksom på at hun ikke skal have en for stor arbejdsbyrde da hun depressionen i så fald kan komme tilbage.